Диетолог дұрыс тамақтанудың ТОП 5 ережесін айтты
Дұрыс тамақтанудың құпиясы тағамның әртүрлі түрлерін таңдау және тұтынудың нақты ережелерінің жиынтығында жатыр. Бұл туралы Дербес медицина институтының денсаулықты басқару клиникасының диетологы Наталья Пугачева айтты. Маман әркім ескеретін бес өсиет дайындады.
Тамақ әртүрлі болуы керек
"Міндетті түрде пайдалы және зиянды тағам жоқ. Әрбір тағам түрінің өзіндік құндылығы бар және шамадан тыс тұтынылған жағдайда зиянды болуы мүмкін. Сондықтан сіз өзіңізді бір өнім тобымен және осы топтағы бір немесе екі сортпен шектей алмайсыз",- деп атап көрсетеді диетолог.
Адам барлық дәнді дақылдарды, көкөністерді, жемістерді, бұршақтарды, жидектерді, жаңғақтарды, тұқымдарды, ет пен балықты тұтынуы керек. Жаңғақтар, ет немесе майлы балық сияқты жоғары калориялы тағамдардың өзі денеге, кем дегенде, аз мөлшерде қажет.
Қарапайым өнімдерді таңдаңыз
Өнімдегі ингредиенттер неғұрлым аз болса, соғұрлым жақсы. Ол қажетсіз қоспаларсыз мүмкіндігінше толық болуы керек. Ал мұндай өнімдерді араластыру арқылы әртүрлі дәмге қол жеткізу керек.
Максималды диеталық талшық
Тек ет, жұмыртқа, сүт өнімдерін жеуге және дәнді дақылдарды, бұршақтарды, көкөністер мен жемістерді жеуге болмайды. Бұл талшық тапшылығына әкеледі және ішек микробиотасының денсаулығына теріс әсер етеді. Нәтижесінде иммунитетке, көңіл-күйге, ұрпақты болу функциясына, витаминдерді сіңіру қабілетіне әсер етеді.
«Ішектегі көршілеріміз тағам ретінде талшықты қажет етеді, біз ішкі көршілеріміздің де өмірден ләззат алуын қамтамасыз етуіміз керек», - деп қосты Пугачева.
Майдың және холестериннің мөлшерін бақылау
Майы аз тағамдарды аз тұтыну майда еритін витаминдердің санын жоғалтуға әсер етеді. Бірақ өнімдер өте майлы болмауы керек, мысалы, 20-25 пайыздық қаймақ. Көбінесе дүкенде майдың мөлшері 10-15% болатын қаймақты тұтынған абзал.
"Қызыл ет, шошқа майы, жұмыртқа, ірімшік - барлығында холестерин көп. Оларды диетаға шектеусіз қосуға болмайды", - деді маман.
Дәмдеуіштер мен сусындар туралы ұмытпаңыз
Шай, кофе және какао сияқты дәмдеуіштер мен сусындарда антиоксиданттық қасиеттері бар көптеген полифенол қосылыстары бар. Қызыл және қара бұрыш, куркума, зімбір, ащы шөптер — ауруларға арналған ескертпемен диетаға қосылуы керек.
"Мұндай кішігірім ережелер әртүрлілікті де, тұрақтылығымызды да арттыратынын ұмытпаңыз. Егер сіз тағамды пісірсеңіз, оның дәмін ас тұзымен емес, бірдей куркума мен бұрышты қалыпты мөлшерде қосу арқылы әртараптандырыңыз, оның пайдасы көп болады", - деп кеңес берді диетолог.