Жобалар
Редакциямен байланыс
Жарнама
16:21, 05 Желтоқсан 2023

"Аллергия тудырады": Жержаңғақты кімдерге жеуге болмайды

жержаңғақ
Фото: из открытых источников

Жержаңғақ, олардың жалпы атауына қарамастан, ол картоп сияқты өсетін бұршақ тұқымдасына жататын өнім. Бірақ бұл факт оның пайдалы қасиеттерін төмендетпейді, сондықтан сіз бұл псевдожаңғақты рационнан шығаруға асықпауыңыз керек.

Жержаңғақ ақуызға, витаминдерге және минералдарға бай, бұл оларды қоректік заттардың құнды көзі етеді. Сондай-ақ оның құрамында жүрек-тамыр жүйесіне пайдалы әсер ететін сау майлар бар.

Жержаңғақ не үшін пайдалы

Жержаңғақ өсімдік ақуызының бай көзі болып табылады: 100 г-да 26 г-нан астам қоректік заттар бар. Ақуыз бұлшықет құрылысы, бактериялар мен вирустардан қорғау үшін антиденелер өндірісі, дене жасушаларының ішіндегі қалыпты биохимиялық процестер үшін қажет.

Жержаңғақ құрамында антиоксиданттар, соның ішінде денені қоздырғыштардан (зиянды микроорганизмдер мен заттардан) қорғайтын полифенолдар бар.

Жержаңғақ Е дәруменіне бай, ол иммунитетті күшейтеді, тотығу стрессімен байланысты аурулардың қаупін азайтады:

  • катаракта;
  • артрит;
  • ісіктер;
  • Альцгеймер ауруы;
  • гипертония және қан тамырлары аурулары.

Сонымен қатар, Е дәрумені шаштың құрылымын жақсартады, оны серпімді етеді, сынудан қорғайды. Жаңғақтың құрамында биотин де бар, ол шаштың тамырларын нығайтады және шаштың түсуіне жол бермейді.

Жержаңғақ құрамында В дәрумендері, А, D дәрумені, кремний, марганец, мыс, фосфор және холестерин жоқ. Жержаңғақ жеу жасушалардың қалпына келуіне ықпал етеді, иммунитет пен өнімділікті арттырады, тамырларды нығайтады, стресстің әсерін азайтады.
Сонымен қатар, жержаңғақ дененің бос радикалдармен (басқа жасушаларды бұзатын жасушалар) күресу процесін белсендіреді, мидың жұмысын жақсартады және есте сақтау қабілетін арттырады.

Жержаңғақ құрамында көмірсулар аз, бірақ қанықпаған майлар (нақты жаңғақтардағыдай) және талшықтар көп. Жемістердің гликемиялық индексі (gi) төмен, барлығы 15 бірлік, сондықтан ол қант диабетімен ауыратын адамдардың мәзіріне сәйкес келеді. Сонымен қатар, жержаңғақ құрамында глюкозаның дұрыс сіңуіне жауап беретін гормон — инсулинге жасушалардың реакциясын күшейту арқылы қандағы қант деңгейін қалыпты ұстауға көмектесетін магний бар.

Бірқатар зерттеулер жоғары калорияға қарамастан, жержаңғақтың артық салмақпен күресудегі тиімділігін растайды. Шындығында, талшық ас қорытуды қалыпқа келтіруге көмектеседі және метаболизмді қоздырады.

Жержаңғақтың қандай қаупі бар

  • Біріншіден, жержаңғақ-күшті аллерген. Аллергиялық реакция тудырмас үшін бұл өнімді диетаға мұқият енгізу керек. Жержаңғақ жаңғақ болмаса да, белгілер бадам, жаңғақ, фундук, бразилия жаңғағы, кешьюге реакцияға ұқсас болады. Аллергия қышу, еріннің жануы, тіл мен ауыз қуысының ісінуімен көрінеді.
  • Екіншіден, жержаңғақ зеңмен ластануы мүмкін, ол улы зат шығарады афлатоксин. Ол бауыр жасушаларына әсер етеді, ауыр тамақтан улануды тудырады. Бұған жол бермеу үшін сатып алу кезінде жаңғақтарды мұқият таңдау керек және оларды тамақтанар алдында жібіту керек.

Тым көп жержаңғақ жеуге болмайды: артық мөлшері тіпті сау адамда аллергия тудыруы мүмкін, ал өнімнің жоғары калориялы мөлшері диетаның көп бөлігін алады.

Жержаңғақтың қай түрін жеген ағзаға пайдалы ? Дүкендерде жержаңғақтың бірнеше түрі болуы мүмкін:

  • қабықтағы шикі жержаңғақ;
  • аршылған шикі жержаңғақ;
  • ағартылған — қабығы мен терісінен тазартылған;
  • тәтті;
  • тұзды;
  • қант глазуріндегі жержаңғақ.

Ұсынылған нұсқалардың ішінен мен тек үшеуін таңдауды ұсынамын, өйткені тәтті және тұзды жержаңғақ пайдадан гөрі көп зиян келтіреді. Тұздалған қуырылған жержаңғақ құрамында тұз, өсімдік майы, хош иістендіргіштер көп. Ал тәтті жаңғақ - артық салмақ, безеу, ас қорыту бұзылыстарының пайда болуына себеп болады.

Шикі жержаңғақтарды пеште аздап кептіруге болады, бірақ табада қуыруға болмайды.

Қолданар алдында жержаңғақты кем дегенде екі сағат бойы таза суда ұстау қажет. Бұл жаңғақтың тағамдық құндылығын арттырады және темірдің сіңуіне кедергі келтіретін ФИТ қышқылының концентрациясын төмендетеді.

Тегтер: