Қандай тағамдар ағзадағы холестерин деңгейін арттырады
Тәжірибелі дәрігер холестерин деңгейінің тамақтануға қалай байланысты екенін түсіндірді
Ресейлік терапевт-дәрігер Иршат Әблязовтың айтуынша, холестерин деңгейін арттыратын тағамдарға қызыл ет (сиыр, бұзау еті), майлы шошқа еті, қой еті, шошқа майы, ішкі өнімдер көмектеседі.
Сондай-ақ кофе, майонез, маргарин, оңай сіңетін көмірсулар, қуырылған тағамдар мен майы жоғары сүт өнімдерін, яғни ірімшік, кілегей, қаймақ, сүт, балмұздақ және майды шамадан тыс пайдалануға болмайды.
Сондай-ақ құрамында транс майлары бар тағамдардан және кейбір теңіз өнімдерінен(ұлу, шаян, асшаян және уылдырық) бас тарту қажет. Себебі олар ағзадағы холестерин деңгейін арттырып, түрлі ауруға ұшыратуы мүмкін.
Ағзадағы қалыпты холестерин диапазоны 3,6-5,2 ммоль/л, LDL – 2,25-4,82 ммоль/л, HDL нормасы 0,7-ден 1,7 ммоль/л-ді құрайды. Егер холестериннің мөлшері осы аталған диапазоннан артып кететін болса, күнделікті тамақ рационын дұрыстап, холестеринді төмендетуге көмектесетін тағамдарды тұтыну қажет. Мұндай өнімдерге авокадо, бидай ұрықтары, қоңыр күріш кебегі, күнжіт тұқымдары, күнбағыс тұқымдары, пісте, асқабақ тұқымдары, қарағай жаңғақтары, зығыр тұқымдары, бадам, зәйтүн майы түрі жатады.
Сонымен қатар жидектер – лингонжидек, мүкжидек, құлпынай, қызыл қарақат, таңқурай, көкжидек, сондай-ақ анар, қызыл жүзім, аронира жеген кезде холестерин деңгейі 15-18%-ға төмендейді. Ал кофені әлсіз көк шайға ауыстыру арқылы холестеринді 15%-ға төмендетуге болады.
Сонымен қатар, сарапшы тек диетаны түзету жеткіліксіз екенін атап өтті. Дене белсенділігі мен темекі шегуден бас тарту да маңызды.