Дәрігер суық тамақты жеу қандай ауру тудыратынын айтты

Тағам температурасы біздің денсаулығымызға қалай әсер етеді және олардың қауіптілігі қандай? Өте суық тағамдарды жеу қандай ауруларды тудыруы мүмкін, гастроэнтеролог түсіндірді, деп жазды Zhasalash.kz.
Біз тағамның сапасы туралы жиі айтамыз, алайда оның температурасы сияқты маңызды нәрсені айтпаймыз. Бұл өте ескеретін маңызды әрекеттердің бірі, өйткені тағамның температурасы денсаулыққа қатысты айтылатын шағымдардың себебі болып табылады.
Суық әрі өте ыстық тағамның қауіптілігі қандай деңгейді, гастроэнтролог толықтырды.
"Аш қарынға салқын сусын ішкеннен кейін асқазаныңыздың қатты ауырсынуын сезіндіңіз бе? Мәселе мынада, суық тамақ асқазан-ішек жолдарының бұлшықеттерінің белсенді жиырылуын ынталандырады. Тамақ қабылдаудың бұл температуралық режимін іш қатудан зардап шегетін науқастарға ұсынуға болады. Керісінше, жылы тағам ішектің жиырылуын бәсеңдетеді және қабыну процестері мен бос нәжіс проблемалары үшін өте қолайлы", деп кеңес берді тәжірибелік дәрігер Полина Шубина.
Гастроэнтеролог тым жоғары тағам температурасы өңештің шырышты қабатына теріс әсер ететінін айтты.
«Бұл зерттеулер күніне екі реттен артық температурасы 60 градустан жоғары сусындарды ішу өңеш қатерлі ісігінің даму қаупін екі есе арттыратынын растайды», - деді ол.
Дәрігер қандай адамдарға ыстық тағамдарды тұтынбау керектігін, сонымен қоса, температура шырышты қабықтың термиялық күйіп қалуына және қабынуды тудыратынына байланысты болатынын қоса өтті.
«60 градустан жоғары ыстық сусындар мен тағамды гастроэзофагеальды рефлюкс ауруы, эозинофильді эзофагит және басқалар сияқты өңеш аурулары бар науқастарға тұрақты тұтыну ұсынылмайды», - деп түсіндіреді Полина Шубина.